Pianonvirittäjät.net

 Etusivu > Piano- ja flyygelimerkkejä


Etusivu
Tilaa viritys
Pianonkorjaus
Ota yhteyttä

Pianonkorjaus
Pianon hoitoPiano ja sääPiano- ja flyygelimerkkejä

Yhteystiedot

Piano- ja flyygelimerkkejä - Pianonvirittajat.net

Kokoamme tällä sivulle vähitellen tieto- ja kuvakirjaston flyygeli- ja pianomerkeistä ja malleista, joita meille tulee vastaan asiakaskäynneillä Suomessa. Löydät sivulta myös paljon valmistaja- ja mallikohtaisia tietoja.

Viritämme kaikkia piano- ja flyygelimerkkejä, muun muassa:




Monista listan piano- ja flyygelimerkeistä löydät kuvauksen alta ja monipuolistamme kuvausvalikoimaa usein.


Pianot A - G Pianot H - R Pianot S - Z - Ö


Hellas-piano
Hellas-piano
Hellas-pianoja (ja joitain flyygeleitäkin) valmistettiin vuodesta 1901 vuoteen 2011. Näistä alkuvuosikymmenten korkeat mallit eivät juuri häviä soinnissaan ja laadussaan saksalaisille tunnetuille merkeille.

1960-luvulla esitelty Figaro-malli (112 cm) lienee malliston eniten valmistettu ja mielestäni onnistunein Hellas-malli. Tasan metrin korkuinen Tapiola-malli ei tietenkään voi pienuutensa takia soida muhkeasti, mutta on kuitenkin oiva harjoitussoitin. 131 cm korkea Helsinki-malli on Hellaksen malliston lippulaiva.

  Tilaa viritys Hellas-pianolle!


Alexander Hermann -piano
Alexander Hermann -piano
Alexander Hermann aloitti pianonrakennuksen Sangerhausenissa, nykyisessä Saksassa jo vuonna 1803. Toiminta jatkui Toisen maailmansodan jälkeen, vaikka tehdas joutui Itä-Saksan puolelle. Vuonna 1990 Itä-Saksan luhistuessa pianonrakennus kuitenkin loppui 187 toimintavuoden jälkeen. Alexander Herrman -pianot tunnetaan erityisesti voimakkaasta bassosoinnistaan ja niitä on tuotu myös Suomeen.

  Tilaa viritys Alexander Hermann -pianolle!


Ibach-piano ja -flyygeli
Alexander Hermann -piano
Johan Adolph Ibach rakensi vuonna 1794 piano- ja urkutehtaan Wuppertaliin, tuolloiseen Saksan Beyenburgiin. Tuotannon kasvaessa Ibach rakensi suuremman asuin- ja tehdasrakennuksen soitinten kehittämiseen ja tuotantoon vuonna 1817. Ibachit tunnettiin jo tuolloin parhaimmillaan kauniista, syvän tummasta soinnistaan. Tehdas jatkoi sittemmin suvussa ja kasvoi 1850-luvulla Preussin suurimmaksi valmistajaksi. Tuotekehitys oli aktiivista ja hyvän myynnin seurauksena merkki laajeni maailmanlaajuiseksi 1900-luvun alkuun mennessä.

Vuosisadan vaihteessa gramofoni ja radio alkoivat korvata ajankäytössä musiikki-instrumentteja ja aiemman statussymbolin flyygelin tilalle vaihtui auto. Toisen maailmansodan aiheuttaminen tuotantohäiriöiden jälkeen erityisesti 1960- ja 1970-luvut olivat Ibachille menestyksellistä aikaa. 1980-luvulla, teollisuudenalan laskun alkaessa, Ibach muodosti yhteistyöyrityksen korealaisen Daewoon kanssa, mutta pianonrakennusta ei näinkään voitu pelastaa. Vuonna 2007 yhtiön viisi työntekijää kokosivat ja rakensivat vielä viimeisiä pianoja ennenkuin yhtiön toiminta päätettiin lopettaa. Tuohon saakka Ibach oli maailman pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut pianovalmistaja.

  Tilaa viritys iBach-pianolle tai flyygelille!

Alexander Hermann -piano

Kawai-piano
Kawai-pianotehtaan perusti entinen Yamaha-pianotehtaan työntekijä Koichi Kawai vuonna 1927. Hän rakensi tehtaan aivan entisen työnantajansa naapuriin. Nyt Kawain pianotehdas on valmistunut jo reilusti yli kaksi miljoonaa akustista pianoa ja flyygeliä. Hellas-musiikki toi näitä instrumentteja Suomeen melko paljon. Laatu Kawaissa on lähes yhtä hyvä kuin Yamahassa, hinnatkin sopivasti hiukan Yamahan vastaavia edullisemmat. Kelpo soittimia, joskin vierastan hieman suurehkoa muoviosien määrää koneistoissa.

  Tilaa viritys Kawai-pianolle!

Knight-piano
Knight-piano
Knight oli arvostettu brittipianovalmistaja, jonka perusti vuonna 1936 Alfred E. Knight. Hän otti elämäntehtäväkseen poikkeuksellisen korkealaatuisten pienten pianojen valmistamisen. Esimerkiksi pianojen tukirunko on kaksi kertaa niin luja kuin tyypillisessä pianossa. Samalla valmistaja saavutti poikeuksellisen soinnin puhtauden joka sävelkorkeudella. Pianojen runko jalostettiin verkoston kautta huolellisesti valituista jalopuulankuista. Knight hioi koneistosta poikkeuksellisen herkän ja lehmuspuisilla koskettimilla taitava soittaja voi edelleen saavuttaa erinomaisen ilmaisukyvyn. Knight-pianoja valmistettiin pidempään kuin monia muita tunnettuja vanhoja merkkejä, mutta tehdas suljettiin lopulta vuonna 2003.


  Tilaa viritys Knight-pianolle!


J. G. Malmsjös Pianofabrik
Malmsjös Pianofabrik produktion
Malmsjös Pianofabrik on toinen suuri ruotsalaismerkki, jonka soittimia on tuotu Suomeen runsaasti. Toinen on Svenska Pianofabriken AB. Yrityksen toiminta alkoi Göteborgissa jo vuonna 1843, jolloin Johan Gustaf Malmsjön onnistui myydä kaksi rakentamaansa taffelipianoa.

Monien muiden tavoin Malmsjö aloitti puusepänopinnoilla ja pääsi heti opintojen jälkeen soitinvalmistaja Ekströmille töihin Malmöhön. Täältä hänen onnistui rekrytoitua piakkoin tuon ajan kuuluisimmalle pohjoismaiselle pianonrakentajalle Anders Marchallille Kööpenhaminaan vuosiksi 1938-1842. Nuo kaksi taffelipianoa olivat Malsjön mestaritaitojen näytetyö ja merkittävä hänen myöhemmälle toiminnalleen.
Malmsjös Pianofabrik produktion
Oma toiminta Malmsjöllä alkoi Göteborgissa, ensin 1843 pienemmässä verstaassa ja jo vuoden kuluttua suuremmissa tiloissa. Yritys kasvoi tasaisesti parin hengen vuositahtia. 1850-luvulla tuotanto oli keskimäärin yksi soitin viikossa, 1860-luvulla kaksi ja 1870-luvulla oli päästy jo yli kolmeen. Klassikko taffelipianojen lisäksi pianovalmistus alkoi 1846 ja flyygelien heti perään 1849.

Johan Malmsjön kuollessa vuonna 1891 valmistuksesta vastuun otti valmistuksen esimies Alfred Ågren ja muusta toiminnasta vastasi hänen vaimonsa veli Vilhelm Seydel. Soittimet saavuttivat 1800-luvun lopussa laadullaan lukuisia ensimmäisiä sijoja ruotsalaisissa kilpailuissa. 1893 lähtien yrityksestä tuli myös virallinen kuninkaallinen pianojen ja flyygelien toimittaja. Malmsjön pianojen valmistus Göteborgissa jatkui aina vuoteen 1973 saakka.


 
Tilaa viritys Malmsjös Pianofabrikin pianolle!

Malmsjös Pianofabrik produktion


Pianofortefabrik W. Neuhaus Söhne

Kaareva koskettimisto pianossa W. Neuhaus Söhne -pianotehdas valmisti soittimia, joiden ulkomuoto oli tarkkaan hienolla käsityöllä sovitettu niiden sijaintipaikan miljööseen. Wilhelm Neuhaus syntyi vuonna 1800 Hollannin Haarenissa ja oppi jo varhain pianojen käsityörakentamisen jalon taidon. Vuonna 1833 Wilhelm muutti Kalkariin, lähelle nykyisen Saksan Hollannin rajaa. Siellä hän perusti perheen ja aloitti instrumenttien rakentamisen verstaassaan vuonna 1840. Pianojen rakentamistoiminta jatkui aina 1919 siirtomaasotaan saakka.

Jokainen sadoista W. Neuhaus Söhne -pianoista on yksilö, joissa toki käytetään myös vakioituja standardiosia. Valmistettujen soitinten joukkoon kuuluukin monia helmiä, kuten kuvassa yllä kaarevalla koskettimistolla varustettu piano! Soitin on valmistettu vuonna 1882 ja sen mitat ovat 180 x 175 x 70 cm. Soittimen kuusipuisen kuoren alle kätkeytyy myös kaareva koneisto. 88 kosketinta ovat luuta ja niiden leveys 145 cm, 7 1/4 oktaavia. Alin kosketin on sub kontra a ja ylin 5-viivainen c. Tälle mallille haettiin myös patentti, joka voi osaltaan selittää miksi soitin ei lähtenyt yleistymään.

Neuhausin valmistamia pianoja vietiin näytille moniin suuriin Saksan kaupunkeihin, kuten Duisburgiin, Bochumiin, Kölniin ja Berliiniin. Opiskeltuaan isänsä ammatin myös Wilhelmin pojat myös valmistivat yritykselle pianoja Duisburgissa, Bochumissaja Berliinissä. Ergonomisen kaarevan pianon valmistus on ottamassa uudelleen tulta, 135 vuotta alkeperäismallin rakentamisen jälkeen.
  Tilaa viritys Neuhaus-pianolle!

 

Petrof-piano ja -flyygeli
Petrof Piano
Nuori Antonín Petrof saapui 1857 Itävallan Wieniin oppiakseen flyygelinrakennusta. Käsityötaitojen karttuessa vuonna 1864 hän uskalsi perustaa oman tehtaan ja rakentaa siellä ensimmäisen oman Petrof-merkkisen flyygelinsä. Seuraavana vuonna Antonín muunsi isänsä puusepäntyöpajaa paremmin sopimaan pianonrakennukseen. Toiminta laajeni asteittain ja 1874 oli edessä muutto Brnoon, nykyiseen Tsekin tasavaltaan. 1884 rakennettiin omia raaka-aineita varten saha ja 1894 oli vuorossa vientimarkkinoille meno. Vuonna 1915 Antonín Petrof ja hänen vaimonsa Marie kuolivat ja oli seuraavan polven kolmen lapsen aika ottaa ohjat menestyksellisestä pianonrakennuksesta. Vienti laajeni edelleen maailmanlaajuiseksi. Vuonna 1928 Petrof ja Steinway & Sons avasivat yhteisyrityksen Lontoossa.

1948 tuli shokki: yritys kansallistettiin. Petrof nimi kuitenkin säilytettiin ja valmistus jatkui. Nyt Petrofissa, Weinbachissa, Röslerissä ja Scholzessa kaikissa käytettiin samoja runkoja. 1950-80 luvuilla näitä tuotiin tuhansittain Suomeen. Soitinten syvä ja tumma äänenväri on poikkeuksellinen ja niistä löytyivät myös kauneimmat bassoäänet.

1991 Itäblokin sortuessa Petrofin perheen neljäs polvi otti yrityksen haltuunsa. Petrof omistaa nykyisellään myös Weinbachin, Röslerin ja Scholzen ollessa tehtaan halvempia brändejä. Näitä uudempia Petrofeja ja Weinbacheja on tuotu Suomeen myös 1990-luvulta nykypäiviin.
  Tilaa viritys Petrof-pianolle tai Petfor-flyygelille!

Riga-piano
Neuvostoaikaisia Riga-pianoja on myynnissä sadasta eurosta ylöspäin. Vaikka investointihinta ei olekaan suuri, instrumentin soittokuntoon korjaaminen ja virittäminen voi vaatia paljon työtä. Jos hankinta on vasta edessä, kannattanee harkita harjoituspianoksikin mieluummin jotain hyvin soivista edullisista muista merkeistä.

  Tilaa viritys Riga-pianolle!


Rönisch-piano
Piano Rönisch
Itä-saksalaisia Rönisch- ja Zimmermann-pianoja tuotiin Suomeen tuhansittain 1950 luvulta 1980 luvulle. Nämä molemmat pianot tehtiin samassa tehtaassa, soittimien hinta oli edullinen ja hinta-laatusuhde hyvin kohdallaan. Varsinkin 1970- ja 1980-lukujen pianot ovat oivia harjoitussoittimia ja suhteellisen vähävikaisia. Merkeistä Rönisch on nykyään taas yksityisomistuksessa ja C. Bechstein osti Zimmermannin vuonna 1992. Saksojen yhdistymisen jälkeen valmistuneita tuotteita en ole Suomessa tavannut.

  Tilaa viritys Rönisch-pianolle!

Pianot A - G Pianot H - R Pianot S - Z - Ö


 Tilaa virittäjä lomakkeella

Matti Rassi työssään pianoa virittämässä


                                           
_____________________________

Suomen pianonvirittäjät ry:n jäsen

_____________________________



Matti Rassi työssään pianoa virittämässä

Ammattivirittäjä palveluksessanne, 30 vuoden kokemuksella    
Matti Rassi
0500 - 445 917

Tilaa viritys!

Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Helsinki
, Vantaa, Vihti


________________________________

F-Musiikin flyygeli- ja pianovaltuutettu 

____________________________________

Matti Rassi työssään pianoa virittämässä

_____________________________

Pianon ultraviolettihoito
Pianon koskettimissa ajoittain käytetty norsunluu on luonnontuote, joka kellastuu ajan myötä. Valkaisuun käy UV-valo. Tässä poistetaan pianohuollossa kellastumista UV-valolaitteen avulla.
_____________________________

Kaareva koskettimisto pianossa
_____________________________

JAZZ



Grotrian-Steinweg

Grotrian-Steinweg-piano

Tilaa viritys Grotrian-Steinweg pianolle


Johann Kuhse, Dresden

J. Schiller -piano

Tilaa viritys Johann Kuhse -pianolle


 

Suomessa rakennettu Grotrian

Mahdollinen merkki etelämmäs tarkoitetusta pianosta
_____________________________

Boston-piano

Steinway & Sons -flyygeli

Estonia-flyygeli

Matti Rassi työssään pianoa virittämässä

Grotrian-Steinweg-piano

Piano Gebr.Niendorf

Piano Rönisch

Piano Tonk

Piano Tonk

Sivun alkuun

© Pianonvirittajat.net 2010 - 2021