|
Pianon hoito - Pianonvirittajat.net
Tällä sivulla kerrotaan, kuinka hoidat pianoasi niin, että se pysyy hyvässä kunnossa ja sen arvo säilyy.
Sijainti
Pianon tulisi sijaita mahdollisimman tasaisessa ilmastossa, niin lämpötilan, kuin varsinkin ilmankosteuden suhteen. Suomalaisessa talossa ilmankosteus vaihtelee kesän yli 70% suhteellisesta ilmankosteudesta talven jopa alle 20% kuivuuteen. Siksi pianoa ei tulisi koskaan sijoittaa lämpöpatterin tai takan läheisyyteen.
Myös suora auringonvalo on myrkkyä pianon kuorelle ja varsinkin kaikupohjalle, ne saattavat jopa haljeta. Ulkoseinät ovat uusissakin taloissa sisäpuolelta kylmempiä kuin sisäseinät. Jos kuitenkin ainoa paikka pianolle on ulkoseinällä, tulisi soitin sijoittaa vähintään viisi senttiä irti seinästä, jotta lämpötila pääsee tasaantumaan sen takana. Nykyään yleistyneet ilmalämpöpumput tulee myös ottaa huomioon, niiden tuloilmaa ei ole suositeltavaa puhaltaa suoraan soittimen suuntaan.
Huollot
Pianoa tulisi virittää vähintään kerran vuodessa, ensimmäisenä vuotena kahdesti. Jokainen uusi piano "elää" noin viisi vuotta ennenkuin se asettuu. Kielet pianossa venyvät, huovat painuvat ja osat ikäänkuin hakevat paikkaansa. Uuden pianon koneistoruuvit tulisikin kiristää viimeistään toisena talvena ja samalla tarkistaa säädöt.
Katso myös sivua Piano ja sää...
Tilaa virittäjä lomakkeella
Otamme viipymättä yhteyttä!
|
_____________________________
Suomen pianonvirittäjät ry:n jäsen
_____________________________
Ammattivirittäjä palveluksessanne, 30 vuoden kokemuksella
Matti Rassi
0500 - 445 917
Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Helsinki, Vantaa, Vihti
________________________________
F-Musiikin flyygeli- ja pianovaltuutettu
____________________________________
_____________________________
Pianon koskettimissa ajoittain käytetty norsunluu on luonnontuote, joka kellastuu ajan myötä. Valkaisuun käy UV-valo. Tässä poistetaan pianohuollossa kellastumista UV-valolaitteen avulla.
_____________________________
|