Etusivu > Piano- ja flyygelimerkkejä


Etusivu
Tilaa viritys
Pianonkorjaus
Ota yhteyttä

Pianonkorjaus
Pianon hoitoPiano ja sääPiano- ja flyygelimerkkejä

Yhteystiedot

Piano- ja flyygelimerkkejä - Pianonvirittajat.net

Kokoamme tällä sivulle vähitellen kuvakirjaston flyygeli- ja pianomerkeistä ja malleista, joita meille tulee vastaan asiakaskäynneillä Suomessa. Löydät sivulta myös mallikohtaisia tietoja.

Viritämme kaikkia piano- ja flyygelimerkkejä, muun muassa:




Osasta listan piano- ja flyygelimerkeistä löydät kuvauksen jo nyt ja monipuolistamme kuvausvalikoimaa usein.

Pianot A - G Pianot H - R Pianot S - Z - Ö

Arthur Askolin -pianot ja -flyygelit
Baldwin piano
Arthur Askolin syntyi vuonna 1873 Venäjällä. Vaikka tarkkoja tietoja onkin säilynyt vähän, tiedämme hänen opiskelleen pianon rakentamista ja myös jatkaneen vuonna 1871 isänsä aloittamaa pianonrakennusta silloisessa kulttuurikaupungissa Pietarissa. Tietojen mukaan Askolin rakensi siellä "pienen määrän edullisia flyygeleitä ja pystypianoja".

Vuorovaikutus Venäjän osana autonomisen Suomen ja Venäjän välillä oli vuosisadan vaihteen molemmin puolin vilkasta ja vaivatonta, jo siitäkin syystä että Suomen kansainväkisin ja energisin kaupunki Viipuri sijaitsi aivan Pietarin lähistöllä. Lisäksi keisarillisen hovin olinpaikka Pietarissa toi oman mausteensa muutenkin vilkkaaseen kulttuurielämään. Tässä kaupungissa Arthur Askolin oli kuitenkin vain yksi pianonvalmistaja muiden joukossa, ja vuoden 1917 Venäjän melskeissä Arthur Askolin ja hänen veljensä muuttivatkin Helsinkiin. Siellä kumpikin perusti verstaan ja pianomyymälän. Tuloksena oli yli 8000 instrumentin valmistaminen! Suomessa käytössä olevien harvinaisten Arthur Askolin -pianojen voikin olettaa rakennetun 1900-luvun alkujaksolla. 1947 Arthurin kuoltua pianonvalmistus siirtyi R.E. Westerlundin omistukseen. Tämä jatkoi toimintaa nimellä Askolinpiano Ky vuoteen 2005 saakka, jolloin yritys poistettiin rekisteristä.

Arthur Askolin oli myös kuuluisan pitkin Suomea kiertueineen viihdeorkestri Dallapén pianistin Pixen Askolinin isä.

  Tilaa viritys Arthur Askolin -pianolle tai -flyygelille!


Baldwin-pianot ja -flyygelit
Baldwin oli aiemmin suurin Yhdysvaltain monista pianonvalmistajista. Useat yhtiön mallit ovat tulleet tunnetuksi korkeasta laadustaan. Dwight Hamilton Baldwin aloitti yritystoimintansa pitämällä piano-, urku- ja viulutunteja 1850-luvun Cincinnatissa Ohiossa. Vuonna 1862 Baldwin hankkiutui Decker Brothers -yhtiön jälleenmyyjäksi ja neljä vuotta myöhemmin toiminnan kehityttyä suotuisasti halusi lisää järjestystä toimintaansa palkkaamalla Luis Wulsinin yrityksensä toimiston hoitajaksi. Yritystoiminnan kehittyessä Wulsin hankki omistukseensa osan toimittaja Decker Brothersista. Wulsinin ja Baldwinin toiminta tunnettiin tuolloin nimellä D.H. Baldwin & Company. Vuonna 1890 Baldwin ilmoitti markkinoinnillisesti "haluavansa rakentaa parhaita pianoita, joita olisi teknisesti mahdollista valmistaa". Toiminnan laajetessa valmistus jaettiin kahteen tuotelinjaan: 1800-luvun lopulla yleisten urkuharmonien valmistukseen Hamilton Organ -yhtiön alle, Baldwin Piano Companyn valmistaessa pianoja vuodesta 1891 ja flyygeleitä vuodesta 1895. 1890-luvulla Baldwinista kehittyi suurin pianonmyyjä Yhdysvaltain keskilännessä. Myös urkuharmonien linja menestyi hyvin.
Baldwin piano

1899 Baldwin kuoli ja jätti omaisuudestaan suuren osan kristilliseen lähetystyöhön. Seuraavina vuosina Wulsin osti Baldwinin toiminnot ja muutti fokusta myynnistä valmistukseen. Seurauksena Balwin Piano Company voitti monia palkintoja heti 1900-luvun alkuvuosina.

1920-luvulla syntyi uusi villitys: itsekseen soittavat automaattipianot. Tähän bisnekseen Baldwinkin halusi mukaan ja rakensi näitä varten jopa oman tehtaansa. 1920-luvun lopun suuri romahdus ja sitä seurannut hätä kuitenkin tekivät lopun mekaanisten pianojen liiketoiminnasta ja olivat vaativia koko yritykselle. Baldwin Luis Wuls II:n ohjauksessa lopulta selviytyi runsaiden kassavarojensa ansiosta. Toisen maailmansodan aikana koko tuotanto ohjattiin sodan tarpeita palvelemaan, lähinnä lentokoneen puuosien tuotantoon.

Toiminnan palautuessa sodan jälkeen pianojen menekki kasvoi niin, että 1950-luvulla ylitettiin sotaa edeltävät tuotantotasot kaksinkertaisesti.

Baldwin grand piano add from 1905

Vuoteen 1973 mennessä pianoja ja flyygeleitä oli rakennettu kaikkiaan huimat miljoona soitinta! Menestystä kuitenkin seuraa usein vauhtisokeus ja Baldwinkin laajensi aluksi muuhun musiikkibisnekseen ja sitten vielä rahoitus- ja vakuutuspalveluihin, joissa yritys omisti yli 200 muuta toimijaa 1980-luvun alussa. Yritysostot olivat kuitenkin syvästi velkaannuttaneet Baldwinin ja vuonna 1983 yritys hakeutui konkurssiin. Baldwinin pianonvalmistus myytiin tässä vaiheessa sen toimivalle johdolle.

Monien käänteiden jälkeen yritys myytiin vuonna 2001 edelleen Gibson Guitar Companylle, joka on sen nykyinen omistaja. 2000-luvun alusta kaikki Baldwin-pianot on valmistettu Zhongshanissa Kiinassa. Myös brändin flyygelit ovat kiinalaisia ja ne valmistaa Baldwinille Parsons Music. Käsintehtyjä flyygeleitä valmistetaan kuitenkin erikoistilauksesta edelleen USA:ssa ja nämä ovat olleet suosittuja monien tunnettujen muusikkojen instrumentteina.

 
Tilaa viritys Baldwin-pianolle tai -flyygelille!

Bechtein-pianot ja -flyygelit
Boston-piano
Carl Bechstein oli yksi saksalaisen pianonrakentamisen suuria nimiä 1850-luvun jälkipuoliskolla. Alaa opiskeltuaan ja harjoiteltuaan hän perusti pianotehtaan vuonna 1853. Valmistustahti oli heti alusta kiivas: vuoden 1859 loppuun Bechstein oli valmistanut jo 176 pianoa ja flyygeliä! Moneasti instrumentteja käytettiin korserttisaleissa. Instrumenttien rakenne ei ole kuitenkaan kestänyt aivan nykypäiviin täydellisenä ja niiden soinnissa voikin tänä päivänä olla korjattavaa.

1860-luku oli Bechteinille suuren laajentumisen aikaa: tehdas kasvoi ja vienti aloitettiin sekä Iso-Britanniaan että Venäjälle. 1870-luvulla Bechstein perusti konserttisaleja Saksaan ja ulkomaille. Samaan aikaan vienti laajeni yhä useampiin Euroopan maihin. 1900-luvun alun Iso-Britanniassa Becstein oli jopa ykkösmerkki, mutta Ensimmäinen maailmansota katkaisi nousun: valmistajan omaisuus takavarikoitiin sekä Brittein saarilla että Ranskassa. Toisin kuin monien muiden pianovalmistajien tuotantoon, Becstein vaikutti kuitenkin olevan tuotantomäärien perusteella immuuni gramofonin ja radion tulolle. Carl Bechstein

Tuotantomäärät pysyivät suurina myös 1920-luvulta eteenpäin. Yhtiön johdon natsisympatiat aiheuttivat kuitenkin Toisen maailmansodan jälkeisiä järjestelyjä, ja tuotantoa rajoitti se, että tehdas toimi jaetussa Berliinissä. 1963 tuotannon päästyä taas vauhtiin yhtiö siirtyi Baldwin Piano Companyn haltuun. Vuonna 1992 yhtiö sai tuotemerkikseen myös Zimmermanin, jota se valmisti vuoteen 2011 oman tuotemerkkinsä rinnalla. Omistajaa yritys vaihtoi hyvin tiheään: välilä Bechstein vietiin jopa pörssiin ja eteläkorealainen Samick osti siitä osia. Nykyään yhtiö on kuitenkin taas muutaman avainomistajan hallussa. Tehdas tuottaa useita satoja instrumentteja vuosittain.

 
Tilaa viritys Bechtein-pianolle tai -flyygelille!


Boston-piano
Boston-piano
Boston pianot suunnittelee kuuluisa pianovalmistaja Steinway & Sons. Ne valmistaa Kawai Japanissa ja pianot ovat hieman Steinway & Sonsin valmistamia edullisempia. Boston-valikoimaan kuuluu useita pianoja ja monia flyygelimalleja.

 
Tilaa viritys Boston-pianolle!



Bösendorfer-pianot ja flyygelit

Bösendorfer toimii Itävallassa ja on nykyään Yamahan omistuksessa. Yritys on yksi vanhimpia vielä toimivia pianovalmistajia, perustajana Ignaz Bösendorfer vuonna 1828.

Bösendorferin instrumentteja pidetään suuressa arvossa ja äänenlaatua tummasävyisenä. Erikoisuutena joissakin Bösendorferin malleissa on yli 88 kosketinta, esim. 92 tai 97. Yamahan ostettua Bösendorferin vuonna 2008, sai tehdas mahdollisuudet kehittää uusia malleja, kuten 214 ja 280 Vienna Concert, kenties paras koskaan tehty flyygeli. Bösendorferit saa nykyään myös Silent-toiminnolla.

  Tilaa viritys Bösendorfer-pianolle!

 

Blüthner-flyygelit ja pianot
Bösendorfer-piano
Julius Blüthner perusti Euroopan tärkeimpiin kuuluvaan musiikkikaupunkiin Leipzigiin 1853 yrityksen, jonka toimintaan kuuluivat huoneenvuokraus ja pianotehdas. Kolmen työntekijän voimin aloittanut yritys myi ensimmäiset flyygelinsä 1854 ja jo tuolloin ne keräsivät kuuluisuutta.

Toiminta kasvoi nopeasti ja sen mukana tuotekehitys tuotti muun muassa Aliquot-kielityksen patentin 1873. Kielet on näissä malleissa nelinnetty asteikon kolmessa ylimmässä oktaavissa. Aliquot-kieleen vasara ei osu, vaan se värähtelee mukana, kun kolme muuta kieltä samalla taajuudella sen vieressä soi. Tekniikka tuottaa epätavallisen monipuolisen ja värikkään äänen, ja vaatii toisaalta koneiston vibraatioenergian vaimennukseen.

Lukuisat musiikin ammattilaiset ovat käyttäneet tai käyttävät Blüthnerin instrumentteja. Yritys valmistaa nykyisin pianoja myös merkeille Haessler ja Irmler. Mielenkiintoisena yksityiskohtana myös Ilmalaiva Hindenburgissa oli Blüthnerin flyygeli, jota käytettiin konserttien lisäksi myös radiolähetysten musiikkiin. Tässä yksilössä metallinen runko oli korvattu alumiinisella painon säästämiseksi.

  Tilaa viritys Blüthner flyygelille tai -pianolle!

 


Essex-pianoEssex-piano
Essex-pianot ovat Steinway & Sonsin kolmas tuotemerkki ja heidän suunnittelemansa. Markkinoilla näitä pidetään sopivina aloituspianoina. Vuoteen 2004 Essex-pianot ja -flyygelit valmistettiin Koreassa Young Changilla ja vuodesta 2005 ne on valmistanut Pearl River Guangzhoussa Kiinassa. Jokainen piano ja flyygeli tarkistetaan tarkasti ennen sen lähtöä tehtaalta asiakkaalle.

 
Tilaa viritys Essex-pianolle!

 

Estonia-flyygeli
Estonia-flyygeli

Estonia-flyygeli
Estonia-pianojen ja -flyygelien valmistus aloitettiin Tallinnassa vuonna 1950 Josif Stalinin käskystä. Mallistoon kuului useita pianoja ja kaksi flyygelityyppiä 190 ja 273 cm. Vaikka soittimia valmistettiin erityisesti Neuvostoliittoon, näitä päätyi myös Suomeen. Vuonna 1991 Neuvostoliiton hajotessa tehdas yksityistettiin ja vuodesta 1993 se Indrek Laulin johtamana nousi uuteen kukoistukseen. Muun muassa Marc-André Hamelin soittaa uudella Estonia-flyygelillä.
  Tilaa viritys Estonia-flyygelille tai pianolle!


Fazer-pianoFazer-piano
Fazer-pianoja ehdittiin valmistaa Suomessa lähes satatuhatta kappaletta 1950-luvulta vuoteen 1989, jolloin Hellas-piano osti tehtaan. Varsinkin 1970- ja 80-luvun soittimet ovat ongelmattomia ja hyvin soivia ja niiden halkeamaton ”Halkinit”-kaikupohja kestää ongelmitta ilmankosteuden muutoksia.

 
Tilaa viritys Fazer-pianolle!


Fazioli-flyygeliFazer-piano
Fazioli-flyygelien tausta on poikkeuksellinen: italialainen soitinvalmistaja perustettiin vasta 1981, sata vuotta kilpailijoitaan myöhemmin. Se on myös aina keskittynyt noin 100 käsinrakennetun flyygeliin tuotantoon vuosittain. Yrityksen perustaja Paolo Fazioli syntyi 1944 Roomassa huonekalurakentajien sukuun. Vuonna 1969 hän valmistui yliopistosta ja 1971 suoritti myös pianotutkinnon. Pianonrakennus alkoi useilla prototyypeillä 1979-vuodesta lähtien. Verstastuotannon käynnistyttyä prototyyppejä voitiin valmistaa lisää ja Faziolin tarinaksi muodostuikin edelläkävijyys jatkuvan kehittämisen kautta. Flyygelien valmistus on vilkasta nykyäänkin ja niitä käytetään monissa konserttisaleissa. Osa muusikoista jopa vaatii juuri Faziolin soittimen esiintymistään varten! Laadukasta sointia voi kuvata pehmeän täyteläiseksi, mutta kuitenkin kuulaaksi.

 
Tilaa viritys Fazioli-flyygelille!


Feurich-pianoFreurich-piano
Feurich on yksi 1800-luvun Saksan suurista leipzigiläisistä pianonvalmistajista. Julius Gustav Feurich perusti vuonna 1851 pienen pianotehtaan kaupunkiin. Toiminta kasvoi varsin nopeasti ja jo 1860 voitiin juhlia 400 valmistetun soittimen rajapyykkiä. Oli tehdasinvestointien aika. Voittoja saatiin muun muassa virallisen hovitoimittajan arvosta. Feurich teki myös kiinteästi yhteistyötä muiden valmistajien kanssa. Yksi hedelmä tällaisesta yhteistyöstä olivat Hugo Popperin kanssa tuotetut automaattipianot, jotka pystyivät toistamaan pneumaattisen koneiston avulla "hämmästyttävän tarkkaan" taitavien pianistien soittamia vaativiakin kappaleita.

Ensimmäiseen maailmansotaan mennessä Feurich oli rakentanut jo 34000 pianoa ja flyygeliä. Sota-aikana tuotantosuunta piti vaihtaa sotateollisuustarpeiksi ja sodan jälkeen Saksassa seurasi pula kaikesta. Pianotuotantokin aleni merkittävästi ja Feurich joutui valmistamaan tuotannon säilyttääkseen toisia tuolloin teknisesti vaativia laitteita - radiovastaanottimia! Toisen maailmansodan aikaan valmistus suuntautui taas sotateollisuuden optiikkaan ja ilmatorjuntalaitteistoihin. Vuonna 1943 Leipzigin pommituksissa tehdas ja sen tuotantolinjat tuhoutuivat täysin ja niitä saatiin sodan jälkeen vaivoin rakennettua uudelleen. Feurich toimi väliajan harmoonitehdas Theodor Mannborgin tiloissa. Jatkotuhon varmisti kommunismi - Feurichin tehdas kansallistettiin ja koko perhe pakeni Länsi-Saksaan, jonne perustettiin uudelleen Julius Feurich Pianofortefabrik GmbH.

Japanilaisten valmistajien Yamahan ja Kawain menestys kuitenkin 1980-lukuun mennessä vähensi Feurichin instrumenttien kysyntää ja 1991 Bechsteinin yritysrypäs otti Feurichissa määräysvallan. Yritystoiminta ei kuitenkaan toipunut ja monien käänteiden jälkeen vuonna 2012 itävaltalainen pianonvalmistaja Wendl & Lung osti oikeudet Feurich-nimen käyttöön tuotteissaan, jotka valmistetaan Kiinan Ningbossa ja Saksan Burcheidissa.

 
Tilaa viritys Feurich-pianolle tai -flyydelille


Grotrian-Steinweg-pianoGrotrian-Steinweg-piano
Grotrian-Steinweg on saksalainen pianomerkki, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1835, jolloin Heinrich Engelhard Steinweg perusti sen Braunscweigiin. Hän käytti pianojen raaka-aineena lähistöltä saatavaa hienoa Harz-vuoriston pyökkiä ja kuusta. Vuonna 1850 Steinweg muutti pääosaksi aikaa New Yorkiin, jossa hän alkoi myös rakentaa pianoja Steinway & Sons -nimellä. Muutto mahdollisti yritysjärjestelyn ja 1856 Wilhelm Grotrian tuli yhtiökumppaniksi. Kymmenen vuotta myöhemmin hän osti pianotehtaan ja oikeuden Steinweg-nimeen. Seuraavina vuosikymmeninä Grotrian-Steinwegista kehittyi yksi hienoimmista pianomerkeistä. Vuosisadan vaihteen jälkeen pianoja valmistettiin jopa 3000 vuodessa. Nykyinenkin pianotuotanto on noin vuosittain noin 500 kappaletta ja flyygeleitäkin rakennetaan 100. Näistä 20 menee konserttisaleihin, hiotuimpien mallien valmistus käsityönä kestää kahdeksankin kuukautta.

 
Tilaa viritys Grotrian-Steinweg-pianolle!


Grunert-piano
Hellas-piano

  Tilaa viritys Grunert-pianolle!


Pianot A - G Pianot H - R Pianot S - Z - Ö

 

 Tilaa virittäjä lomakkeella

Matti Rassi työssään pianoa virittämässä


                                           
_____________________________

Suomen pianonvirittäjät ry:n jäsen

_____________________________


Matti Rassi työssään pianoa virittämässä

Ammattivirittäjä palveluksessanne, 30 vuoden kokemuksella    
Matti Rassi
0500 - 445 917

Tilaa viritys!

Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Helsinki
, Vantaa, Vihti




F-Musiikin flyygeli- ja pianovaltuutettu 


Matti Rassi työssään pianoa virittämässä

Toyo-piano

Pianon ultraviolettihoito
Pianon koskettimissa aiemmin käytetty norsunluu on luonnontuote, joka kellastuu ajan myötä. Valkaisuun käy UV-valo. Tässä poistetaan pianohuollossa kellastumista UV-valolaitteen avulla.

_____________________________

Kaareva koskettimisto pianossa
_____________________________


JAZZ


Baldwin

Baldwin Piano

  Tilaa viritys Baldwin-pianolle!


Bergqvist & Nilsson Pianofabrik

J. Schiller -piano

Tilaa viritys Berqvist & Nilsson -pianolle


Bectstein grand piano


J. Schiller -piano

Toyo-piano

Arthur Askolinin valmistama piano

Suomessa rakennettu Grotrian

Mahdollinen merkki etelämmäs tarkoitetusta pianosta

Boston-piano

Steinway & Sons -flyygeli

Estonia-flyygeli


Tilaa viritys pianolle tai flyygelille


Matti Rassi työssään pianoa virittämässä

Grotrian-Steinweg-piano

Piano Gebr.Niendorf

Piano Rönisch

Piano Tonk

Piano Tonk

Matti Rassi virittämässä flyygeliä kirkossa

Matti Rassi virittämässä flyygeliä kirkossa

 

 

Sivun alkuun

© Pianonvirittajat.net 2010 - 2019